עם
גזי הפליטה נפלט גם דלק בלתי שרוף או שרוף חלקית, שמכיל כל מיני צירופים
של פחמן וחמצן. חלק מהצירופים הללו מסרטנים, כמו בנזן למשל, שגורם נזקים
בלתי הפיכים לריאות
בנזן ופחמימות אחרותעם גזי הפליטה נפלט גם דלק בלתי שרוף או שרוף חלקית, שמכיל כל מיני צירופים של פחמן וחמצן. חלק מהצירופים הללו מסרטנים, כמו בנזן למשל, שגורם נזקים בלתי הפיכים לריאות, למוח העצם, למערכת החיסונית, לכליות ולכבד, וכמו כן סוגי סרטן רבים, ובעיקר לוקמיה. כל הצירופים גורמים להתחממות גלובלית. הם מצטברים באטמוספרה ובולעים את אור השמש, כך שהוא נהפך לחום במקום להשתקף בחזרה לחלל.
פחמן דו־חמצניהפחמן מגיע מהדלק, החמצן מהאוויר, ואם היחס הוא 1:2, נוצר בתוך בוכנות המנוע פחמן דו־חמצני. זהו אותו גז שנפלט מהריאות שלנו כשאנחנו נושפים, והוא כמובן רעיל, אחרת לא היינו טורחים כל כך לפלוט אותו. כשמכונית נמצאת במקום בלתי מאוורר ריכוז הגז באוויר יכול להגיע לרמות קטלניות, ולכן אוורור של מנהרות וחניונים הוא עניין של חיים ומוות.
פחמן חד־חמצניכשתהליך השריפה שבתוך בוכנות המנוע מתרחש באופן מושלם, נפלט ממנו רק פחמן דו־חמצני. אבל שום דבר לא מושלם, והמנוע שלכם פולט גם פחמן חד־חמצני, שהוא רעיל ממנו בהרבה. הוא נקשר להמוגלובין שבתאי הדם האדומים ומנטרל אותו, מה שעלול בכמויות גדולות לגרום לחנק.
אוזוןהגז שנמצא בשכבת האוזון, גבוה באטמוספרה, ומסנן את קרני השמש מהקרינה המסרטנת. אבל כשהאוזון נמצא בינינו, הוא עושה לנו רק רע. הוא מצטבר מעל הערים ותוקף כל מה שאפשר. הוא גורם לצמחים לנבול ולבני אדם לסבול מגירויים בעיניים, קשיי נשימה ואסתמה. כתבות קשורות: עושים חשבון: כמה פחמן דו-חמצני נפלט בכל קילומטר נסיעה? כמה CO2 חוסכים ברכיבה לעבודה באופניים? 5 דרכים בהן מכוניות תורמות לסרטן |