נסיעה באוטובוסים משתלמת רק בנסיעות ארוכות - ואורכת כפליים מברכב פרטי

פורסם: 20 בספט׳ 2014, 21:18 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 20 בספט׳ 2014, 21:19 ]

סקרים שערכו העמותות אור ירוק ותחבורה היום ומחר לקראת יום התחבורה הציבורית הבינלאומי חושפים: החזר הוצאות הרכב גבוה פי חמישה מסבסוד נסיעה באוטובוסים, 30% מנוסעי התחבורה הציבורית מתכננים את הנסיעה באפליקציה סלולרית - ו–60% היו חוזרים לרכב פרטי אם יכלו

מאת דניאל שמיל, 18/9/2014

משך הנסיעה הממוצע בתחבורה ציבורית באוטובוסים ארוך כפליים ממשך אותה הנסיעה ברכב פרטי, בעוד שהנסיעה באוטובוסים זולה יחסית לנסיעה ברכב פרטי רק לטווחים ארוכים – כך עולה מסקר שערכה עמותת אור ירוק, לקראת יום התחבורה הציבורית הבינלאומי שחל היום.

בעמותה עשו שימוש באפליקציות התחבורה הציבורית Moovit וב–Google Maps, למדידת זמן ועלות נסיעה בקווי אוטובוס פופולריים - בעיקר למוסדות אקדמיים ולמתחם קרית הממשלה בירושלים, והשוו את הנתונים לנסיעה ברכב פרטי. כך למשל, נסיעה מהרצליה לאוניברסיטת תל אביב תארך שעה באוטובוס - לעומת 23 דקות ברכב פרטי, אך תעלה 14–18 שקל בלבד לעומת עלות נסיעה של כ–7 שקל ברכב פרטי. נסיעה באוטובוס מקרית גת למכללת די.בי.איי באשקלון תארך 52–57 דקות באוטובוס לעומת רבע שעה בלבד ברכב פרטי, אך תעלה 11.7 שקל לעומת עלות דלק של כ–16.5 שקל ברכב פרטי (ללא שקלול עלויות רכישה ואחזקת רכב).

"הציבור הישראלי יעשה שימוש בתחבורה הציבורית כשזו תהיה זמינה ונוחה, מצב שרחוק מאוד מהמציאות העכשווית", הלין שמואל אבואב מנכ"ל אור ירוק. "במשך שנים המדינה הזניחה את התחבורה הציבורית וכעת שיפור מערך הסעת ההמונים צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות של משרד התחבורה, במטרה לצמצם את הפערים העצומים של ישראל בהשוואה למדינות העולם המתקדמות. זה משתלם כלכלית, חברתית, בריאותית וגם יהפוך את הכבישים לבטוחים יותר".

אגב, בסקר אחר שערכה עמותת אור ירוק ובחן את מצבן של תחנות האוטובוס ושביעות רצון הנוסעים מהן נמצא כי ב–68% מהתחנות לא קיים דף מפורט עם זמני הנסיעות, ב–57% אין נגישות עבור בעלי מוגבלויות, ב–12% אין מקומות ישיבה וב–6% ההצללה חלקית בלבד.

תחנת אוטובוס בתל אביב
תחנת אוטובוס בתל אביב
צילום: עופר וקנין

כמו כן, עבור 47% מ–400 הנשאלים בסקר זמן ההליכה לתחנה הוא מעל עשר דקות. 27% מנוסעים צריכים לצעוד יותר מרבע שעה כדי להגיע לתחנה, ומחצית מהנוסעים טענו כי האוטובוס לא מגיע בזמן וכי מחיר הנסיעה יקר.

ל–17% אין קו אוטובוס בדרך ליעד

ואמנם, סקר שביעות רצון בקרב נוסעי תחבורה ציבורית, שערכה עמותת תחבורה היום ומחר, לקראת כנס התחבורה שתערוך היום בתל אביב, מגלה כי 60% מנוסעי התחבורה הציבורית היו מוותרים עליה אם היו יכולים. 67% מהם יעדיפו להשתמש במכונית פרטית, 18% יעשו זאת רק בנסיעות מחוץ לעיר, ו–17% כשאין קו אוטובוס למקום שאליו הם נוסעים. 10% מהנוסעים יעדיפו ללכת ברגל,. 40% הנותרים מוגדרים כנוסעים "שבויים" ללא אלטרנטיבה מלבד התחבורה הציבורית.

הסקר בוצע בתחנות אוטובוס, ונשאלו בו 615 נוסעים בתחבורה ציבורית, בקווים עירוניים ואזוריים, בכל רחבי המדינה. מהסקר עולה כי השירות החשוב ביותר לנוסעים הוא תדירות האוטובוסים, אחר כך לוח הזמנים ומשך הנסיעה מדורג רק במקום השלישי. כמו כן, דורגו בהמשך הצפיפות באוטובוסים ומחיר הנסיעה.

לפי עמותת תחבורה היום ומחר, שביצעה את הסקר באמצעות חברת דאטאסנס, ובליווי של חברת עדליא וסטטיסטיקאים מאוניברסיטת תל אביב, כדאי לנקוט אמצעים כמו הגדרת תדירות הקווים (באמצעות הגדלת הסובסידיה למפעילים), סימון נתיבי תחבורה ציבורית ואכיפת השימוש, שיחד עם העדפה ברמזורים לאוטובוסים, יוכלו לשפר את התדירות ולקצר את זמן הנסיעה, וכך להגביר את השימוש באוטובוסים. בעמותה ממליצים גם להשקיע בשלטי מידע אלקטרוניים אמינים, שיציגו את מועד הגעת האוטובוס הבא.

הנסיעה במכונית בד"כ משתלמת יותר

בפילוח לפי אזורים, שביעות הרצון הגבוהה ביותר מהתחבורה הציבורית נרשמה בירושלים, ייתכן שבגלל הפעלת הרכבת הקלה בעיר, עם ציון של 8 מתוך 10. במקום השני אזור הצפון ובשלישי המרכז. שביעות הרצון הנמוכה יותר היא בדרום, עם ציון של 7.2.

ייתכן כי שביעות הרצון העולה של הנוסעים לא נובעת מיוזמות משרד התחבורה, אלא משימוש באפליקציות ואתרי אינטרנט. 30% מהנוסעים מתכננים את הנסיעה בעזרת אפליקציות, ו–25% נעזרים באתרי אינטרנט, לעומת 6% במוקדים טלפוניים. 50% נוסעים לפי הרגל או "ידע אישי".

המדינה מעודדת אחזקת רכב פרטי

בינתיים, במקום לעודד שימוש בתחבורה הציבורית - בממשלה עדיין מעודדים אחזקת רכב פרטי. חלק מהמשכורת במגזר הציבורי מוגדרת "הוצאות רכב", וכדי לקבל את הסכום, יותר מ–2000 שקל בחודש, חייבים העובדים להוכיח כי בבעלותם מכונית פרטית (גם אם אינם מחויבים לנסוע בה לעבודה).

בסקר אור ירוק נבחנה גם עלות הנסיעה ברכב פרטי לפי מדדי נציבות שירות המדינה, ונמצא כי עלות הסבסוד של המדינה כיום גבוהה עד פי חמישה מכיסוי נסיעה באוטובוס לאותו היעד. כך למשל, נסיעה מחדרה למכללת נתניה תעלה באוטובוס 17.8 שקל ותארך 62 דקות — לעומת נסיעה קצרה של 21 דקות ברכב פרטי שבעבורה תשלם המדינה 55.8 שקל.

באחרונה עלתה יוזמה להחליף את הוצאות הרכב במרכיב זהה בשכר שנקרא "הגעה ירוקה לעבודה". בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת הוחלט להתחיל משא ומתן בין ההסתדרות, הממונה על השכר באוצר, נציבות שירות המדינה וגורמים נוספים כדי להחליף את מרכיב הוצאות הרכב, מבלי לפגוע בשכר. אולם, נראה כי התוכנית מתקדמת בצעדים קטנים וזהירים.

מיטל להבי
מיטל להבי
צילום: מיקי רייקין

מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב ויוזמת התוכנית, אומרת כי קיימה פגישות עם האוצר, ולדבריה "כל אחוז של מעבר ממכונית פרטית לאמצעים אחרים יחסוך 400 מיליון שקל למשק. אי אפשר להקים מינהלות לתחליפי נפט במיליארדים, אבל לשלם לעובדים שלך רק אם יש להם מכונית".

לדבריה, ארגוני העובדים תומכים ביוזמה, כל עוד לא יופחת שכר העובדים ומצד שני - התוספת לא תהפוך לתקציב פנסיוני. אחרי החגים צפויה פגישה בנושא בין יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן, ונציגי האוצר.

בינתיים, המשרד להגנת הסביבה השיק השבוע אפליקציה סלולרית לעובדי המדינה, שתאפשר להם לחלוק נסיעות. עובדי המדינה, שעובדים במתחמים מוגדרים, כמו קרית הממשלה בירושלים או בערים אחרות, ולעתים מגיעים מנקודות קרובות, הם קהל אידיאלי לחלוקת נסיעות.

האפשרות להשתתף בהוצאות הנסיעה אינה מוסדרת באפליקציה. כדי לעודד עובדים להסיע אחרים, מבטיחים במשרד להגנת הסביבה כי עובד שיסיע הכי הרבה פעמים עובדים אחרים במהלך חודש, בכל משרד ממשלתי, יזכה במקום חנייה שמור ומועדף בחניון המשרד בחודש שאחריו.

במשרד להגנת הסביבה מנסים להנחיל חלוקת נסיעות גם במגזר הפרטי. במסגרת התוכנית הלאומית לאוויר נקי, המשרד הקצה 6 מיליון שקל, מתקציב 2015, כדי לעודד עובדים להגיע לעבודה באמצעים חלופיים למכונית פרטית, ובהם תחבורה ציבורית, אופניים ונסיעות משותפות.

באחרונה שלח המשרד סקר מיוחד לשורת מעסיקים במשק שבו מתבצעת בדיקה ראשונית של צורכיהם והפעולות שאפשר לממן כדי להפחית את השימוש ברכב פרטי. על פי התוכנית המתגבשת, כל מעסיק שיהיה מעוניין להשתתף בתוכנית לצמצום הנסיעות לעבודה ברכב פרטי, יוכל לבקש מהמשרד תקציב לצורך יישום תוכנית פעולה מפורטת. בנוסף, יספק המשרד שירותי ייעוץ להכנת התוכנית וליישומה. עם זאת, הסכומים הקטנים מעלים חשש כי רק מספר קטן של מעסיקים יוכלו להשתתף בתוכנית,.

מיזם נוסף לעידוד נסיעות משותפות הוא תחרות אפליקציות שיזמה המינהלת לנתיבים מהירים בחברת חוצה ישראל. לפי המכרז, שפורסם בשבוע שעבר, האפליקציה תאפשר זיהוי אוטומטי של מכונית עם ארבעה נוסעים ויותר, למשל באמצעות זיהוי מספר המכשירים הסלולריים במכונית, וכך יתאפשר מעבר חינמי בנתיב המהיר בכביש מס' 1, ובנתיבי אגרה נוספים שמתוכננים בגוש דן.

לכתבה בדהמרקר


Comments