רכבת ישראל הציגה הבוקר (ב') את התכניות שלה לעתיד, חודשיים אחרי חתימת ההסכם עם ועד העובדים וההסתדרות. "בחודשים האחרונים נפגשנו בבתי משפט ובסכסוכי עבודה", אמר המנכ"ל בועז צפריר, "אבל היום אנחנו רוצים להציג את העבודה היומיומית בחברה".
ההסכם בחברה עסק בפיתוח נדל"ן, הקמת החברה הבת למטענים ושיפור מערך התחזוקה. בטווח הקצר העובדים ירגישו בעיקר בשינויים קטנים, אך משמעותיים. כך למשל, יותקן אינטרנט אלחוטי בכל התחנות על סוף השנה.
הרכבת תאפשר, לראשונה, העלאת אופניים לקרונות בשעות השפל (9:00-15:00 ואחרי 19:00). עד היום ניתן היה להעלות לקרונות רק אופניים מתקפלים. בספטמבר יופעל כרטיס רב-קו לשימוש באוטובוסים וברכבות.
הרכבת תפעיל בשיתוף רשויות מקומיות ומעסיקים גדולים שירות הסעות במקומות בהן אין קווי תחבורה ציבורית טובה, וכן יתואמו עם מפעילי התחבורה הציבורית הפעלת אוטובוסים מזינים לתחנות. המתואמים עם לוח הזמנים של הרכבת. השנה יופעל גם מדד דיוק חדש, המשקלל את מספר הנוסעים ורכבות שבוטלו. סטייה של מעל 5 דקות בזמנים תיחשב לאיחור.
בטווח הארוך, עד לסוף העשור, הרכבת מתכננת להכפיל את מספר הנוסעים בה, ורשת המסילות תוארך מ-1,200 ק"מ כיום ל-1,700 ק"מ. צפריר מצהיר כי "מרבית היישובים בישראל יהיו מחוברים לרכבת".
באשר לחברה הבת לנדל"ן אומר צפריר: "אנחנו בשלבים ראשונים של גיבוש הסכם חדש עם מנהל מקרקעי ישראל. אנחנו מקווים שבתוך שלוש שנים נסיים היתכנות כלכלית לעסקות שונות ונצא במכרזים. מתחם סבידור (תחנת רכבת מרכז בת"א) הוא אחד מפרויקטי הדגל שלנו. יש כאן שטח עצום. התחלנו לעבוד על פיתוח האזור הזה עם העיריות הסמוכות".
צפריר התייחס גם לחברה הבת למטענים, שתהיה בשליטת משקיע פרטי: "היעד שלנו הוא לשלש את הובלת המטענים עד 2020, והפעילות התפעולית תישאר ברכבת ישראל. פיתוח הפעילות העסקית, ייעשה בידי החברת הבת. אנחנו מתכננים להגיע ל-25% מכלל הובלת המטענים, לעומת 8%".
"רפורמה חשובה מאוד היא בתחזוקת הציוד הנייד", הוסיף צפריר, "30% מהרכבות יתוחזקו בידי גורם חיצוני. וגם מוסכי הרכבת יעברו שינוי מהותי, ייבנו שניים חדשים, תהיה עבודה במשמרות, כבר היום החלה עבודה במשמרות במוסך בחיפה, ויהיו סטנדרטים בינלאומיים לתחזוקה זהו תחום קריטי לעובדי הרכבת".
ברבעון הראשון של 2013 ייצאו מכרזים ראשונים לרכבות חשמליות. הפעלת הקו המהיר לבאר שבע צפויה להתחיל ב-14 ביולי השנה. "הנסיעה לבאר שבע לתל אביב תתקצר מ-75 דקות ל-55 דקות, ובהמשך הרכבות יפעלו 24 שעות ביממה. השנה יהיו ברכבת 40 אלף מקומות ישיבה, לעומת 35 אלף בסוף 2011, בזכות הקרונות החדשים שנרכשו לאחרונה".
אך עם כל האופטימיות, ההסכם עם הוועד לא נחתם סופית, וכעת פורטים את הסכם העקרונות להסכם מלא. צפריר מודה כי "יהיו לנו קשיים ומכשולים, יכול להיות שיש משהו שאני רוצה לבצע תוך שנתיים, ובפועל ייקח שלוש שנים. אחד הצמתים של הרכבת הוא השא ומתן עם העובדים".
לכתבה בדהמרקר
כתבות קשורות:
דיון בגרופי: העלאת אופניים לרכבת