שר התחבורה, ישראל כץ: ממשלת ישראל תשקיע בשנים הבאות למעלה מ-100 מיליארד שקל בתשתיות תחבורה בלבד

פורסם: 8 בינו׳ 2011, 5:03 על ידי: Sustainability Org
06.1.2011 אבי בר-אלי

"יש דבר אחד שאין להשיבו וזה הזמן. אם אדם מבלה שעה אחת ביום בפקקים, הוא מבלה שנה עד שנתיים מהחיים בפקקים. החיים קצרים מדי כדי לוותר על פרק זמן שכזה. המטרה שלנו היא להפוך מדינה איטית ומפוקקת - למדינה קטנה ומהירה", כך אמר הבוקר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בטקס חניכת הנתיב המהיר לתל אביב.

לסרטון וידאו

כמו כן, ציין נתניהו את יעדי הממשלה בתחום התחבורה ואמר כי "היעד הראשון הוא לחבר את מדינת ישראל אל המרכז. היעד השני הוא לחבר את מדינת ישראל בצומת הגיאוגרפית והגיאופוליטית שלנו, באמצעות הרכבת לאילת שתחבר את הים התיכון לים סוף. זה יפתח את הנגב ויאפשר לסחורות מאסיה להגיע לאירופה דרך נמל אשדוד. במקביל אנחנו סוללים את רכבת העמק – ולא רק למטרות תיירותיות, אלא לחבר את חיפה לגשר שייח חוסיין ולאפשר שינוע סחורות למזרח ומהמזרח לחיפה. היעד השלישי, הוא הטיפול בפקקים בערים - ולכן אנחנו פועלים לשחרר את הפקקים האלה. בחיפה פתחנו את מנהרות הכרמל, בירושלים נחנוך את הרכבת הקלה - ועכשיו אנחנו בתל-אביב.

"אני בא הבוקר מן המוסד - שם נפרדתי ממאיר דגן. מכאן אני יוצא להיפגש עם נשיא מצרים לדון על הביטחון ועל השלום. כדי להגיע לשם אני צריך לצאת, לעלות על הכביש, להגיע חזרה לשדה התעופה. תודות למה שאנחנו עושים כאן - זה יהיה מהיר מאוד, גם בלי צ'קאלקה. אותו חיסכון בזמן, בעשן ובכאב ראש - אנחנו רוצים לאפשר גם לכל תושבי ישראל. ישראל נעה ברוח הזמן, והשינויים בכביש הזה מדהימים. ישראל נעה מעלה", אמר נתניהו.

החשב הכללי באוצר, שוקי אורן אמר כי "הדבר החשוב לערים גדולות זו תחבורה ציבורית. פרויקט הנתיב המהיר לתל אביב הוא הפרויקט שפותח את הפתח לכך. המשמעות שלו היא לא הורדת הפקק בכביש ירושלים-ת"א - אלא פתיחת ההזדמנות להגיע לת"א בדרך אחרת, המאפשרת חנייה חינמית, ומעודדת שימוש בנסיעה משותפת (carpool) או באוטובוסים. זה לא עוד פרויקט תחבורתי - אלא פרויקט שנועד לחבר אותנו לתחבורה הציבורית".

הפרויקט אשר ייפתח מחר (ו') לציבור הושלם בהשקעה של כחצי מיליארד שקל בתום שלוש שנים של עבודות בידי שפיר הנדסה. זאת, במסגרת פרויקט B.O.T, שבו יופעל בידי הזכיין הפרטי למשך 27 שנים.

"השותפות בין המגזר הפרטי לממשלה - גם משמחת", הוסיף אורן. "יש לנו כבר 4 פרויקטים בישראל שעובדים תחת מתווה זה, אבל הפרויקט הזה ייחודי במיוחד, משום שמעבר לכך שהיזם מימן והקים אותו - גם המדינה מקבלת היום צ'ק בסך 140 מיליון שקל. למרות הקשיים, העיכוב היה יחסית שולי, ובשיתוף הפעולה בין הצדדים הצלחנו להתגבר על הקשיים ועל חילוקי הדעות".

באשר למימון הפרויקט בידי קונסורציום משותף לחברת הביטוח מגדל (75%) ובנק לאומי (25%), אמר אורן כי "הכסף המוסדי צריך להיכנס לליווי פרויקטים ארוכי טווח. אין מתאים יותר מלהכניס את כספי הפנסיה לפרויקטים ארוכי טווח שמגובים בערבויות מדינה - וחשוב שגוף כמו מגדל נכנס למימון כבר בשלב ההקמה".

יו"ר דירקטוריון בנק לאומי, דוד ברודט, אמר בטקס: "אנחנו מכירים היטב את תחומי מימון התשתיות בישראל, מעורבים במרבית הפרויקטים - ועל כן בנק לאומי הוא המוביל בתחום מימון פרויקטים. במרבית הפרויקטים אנו פועלים עם גופים נוספים. הלכנו בפרויקט זה עם חברת מגדל שהיא שותפה נאמנה, והיוותה וחלק חשוב במימון הפרויקט. כל המערכת עשויה להביא לגידול בהשקעות - וזו הזדמנות להרחיב את מספר הפרויקטים בתחום התחבורה והתשתיות ככלל".

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, איל גבאי, אמר בטקס: "הבעיי הקשה היא הכניסה לתל אביב והתנועה בגוש דן ככלל. לא קל להיות שותף של המדינה. אני מכיר את האווירה ואת השמועות לפיהן: 'אין טעם לעשות איתכם פרויקטים. זה קשה, מפסידים' - ולכן על רקע זה מגיעות ברכות לחברת שפיר שלא הרימה ידיים. מצד שני, לא ניתן לפתור את הבעיות רק באמצעות פרויקטי PPP (שיתוף פעולה ציבורי-פרטי, א.ב.). מה שלא נעשה, עם כל הפרויקטים, לא נוכל להתמודד עם הביקושים. לכן, המטרה היא למתוח את הביקוש צפונה ודרומה. תכנית נתיבי ישראל נועדה לעשות גם את זה, ולהביא אנשים לצפון ולדרום, כך שלא יתמקדו רק באותו מסלול צר של כניסה לת"א. בתוך חמש שנים נראה מדינת ישראל אחרת".

שר התחבורה, ישראל כץ, אמר בטקס כי ממשלת ישראל תשקיע בשנים הבאות למעלה מ-100 מיליארד שקל בתשתיות תחבורה בלבד (לא כולל השקעות בנמלי תעופה וים). זאת, באמצעות תוכנית "נתיבי ישראל" לרישות הארץ במסילות רכבת ובכבישים (27.5 מיליארד שקל), תוכנית החומש של מע"צ (24 מיליארד שקל), תוכנית הפיתוח של רכבת ישראל (20 מיליארד שקל), הקמת הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן (11 מיליארד שקל) ופרויקטים עירוניים (25 מיליארד שקל). "אם נוסיף את ההשקעות הפרטיות, את פרויקטי הרשויות המקומיות ואת הרכבת לאילת שעומדים אצלי ומחכים לבצע אותה - אז הסכום יעלה עוד יותר".

לכתבה בדהמרקר

Comments