תחרות לבטר פלייס? CES מציעה פתרון להטענת מכוניות חשמליות

פורסם: 24 במרץ 2010, 7:23 על ידי: Sustainability Org
 | 24.3.2010 מאת אורה קורן

>> תחרות ראשונה לבטר פלייס בישראל: חברת קומפיוטרייז אלקטריסיטי סיסטמס (CES) פיתחה מערכת המציעה ללקוחותיה הטענת מכוניות חשמליות ללא צורך בחברה נותנת שירות, דוגמת בטר פלייס. המערכת נמצאת בניסוי בארה"ב. החברה פונה ישירות לצרכנים ביתיים ולבעלי ציי רכב גדולים וחניונים במטרה למכור להם את המוצר, המסוגל להטעין בו זמנית 24 מכוניות. עם זאת, החברה אינה שוללת שיתוף פעולה עם חברות נותנות שירות, והציעה את המוצר גם לבטר פלייס.

CES היא כנראה החברה הישראלית הראשונה שמציעה פתרון תחרותי לבטר פלייס בתחום התשתית להטענת הרכב החשמלי. מדובר בתחרות בתחום אחד משלל הפעילויות המתוכננות של בטר פלייס, בבעלות עידן עופר ושי אגסי. ככל הידוע, בטר פלייס מעוניינת לייבא מכוניות חשמליות ולהיות הבעלים של הסוללות שלהן. החברה מתכננת הקמת מתקנים להחלפה מהירה של סוללות ונקודות הטענה. ל-CES פוטנציאל להתחרות בה רק במקטע של נקודות ההטענה. הופעתה של CES בשוק צפויה להשפיע על הרגולציה בנושא נקודות ההטענה, שנבנית כעת במשרד התשתיות. עד כה התייחסה הוועדה לקביעת הכללים רק לעמודי הטענה מהסוג של בטר פלייס. על פי המודל שלה, "המוח" של מערכת ההטענה נמצא בתוך העמוד. על פי המודל של CES, "המוח" נמצא במערכת ואילו העמודים ריקים למעט שקע חשמלי שהחשמל מוזרם אליו רק בהוראת המערכת, כשמתחבר אליו להטענה הרכב.

"הדרך שבה מקימים תחנות טעינה כיום היא פרישת עמודי טעינה", אומר אלי דורון, לשעבר ממקימי רד ויז'ן וכיום מנכ"ל CES בראיון ל-TheMarker. "כל עמוד מכיל מערכת חשמל, שמורכבת משלושה דברים: מיתוג - לא מזרימים חשמל עד שמוודאים שהאדם זכאי לכך. מניה (מונה) - מודדת כמה חשמל צרכתי, ובטיחות - למניעת התחשמלות. זה מייקר מאוד כל עמוד. חלק גדול מהעמודים עומדים ללא שימוש חלק גדול מהזמן. יש גם בעיה בטיחותית. אם מישהו מתנגש בטעות בעמוד עם חשמל חשוף להתחשמלות", הוסיף.

"המערכת שלנו מאפשרת לעשות את כל הפעולות ממקום מרכזי בצורה חסכונית". אומר דורון. "אם עמוד של בטר פלייס, לדוגמה, עולה 1,000 דולר שלנו עולה 500 דולר ומחיר המערכת שלנו הוא כ-6,000 שקל".

התקינה העולמית מגדירה את השקע והתקע בעמוד ואת ההגנות הנדרשות מפני התחשמלות. CES קיבלה אישור תקינה מהרגולטורים הרלוונטיים לשיווק מיידי של מוצריה בארה"ב (UL) ובאירופה (IEC). "אנחנו עובדים עם גרין בוט בארה"ב, שביססה את הפתרון שלה על המערכת שלנו", אומר דורון. "אנחנו מתקינים אתם עמודים באוסטין שבטקסס ומצפים למכור באמצעותה בהיקפים של כמה עשרות מליוני דולרים בשלוש-ארבע השנים הקרובות. אנחנו במגעים עם חברה דומה במזרח הרחוק", אומר דורון. גם חברות ישראליות הביעו עניין במערכת, בהן אחת מחברות הליסינג הגדולות המעוניינת לייבא רכב חשמלי.

מתאימה גם לניהול משק החשמל הביתי

המערכת מבוססת על לוח חשמל תלת פאזי שמווסת את עוצמת הזרם בין הפאזות על פי תכנות שאפשר לשנותו באמצעות מחשב. כל אחד יוכל לרכוש את המערכת ישירות מהחברה ולהשתמש בה לניהול משק החשמל שלו ולא רק להטענת מכוניות חשמליות.

תכונות אלה עשויות להפוך אותה לאטרקטיבית למגזר העסקי. המוצר שפיתחה מיועד לבתים, עסקים קטנים ובינוניים דוגמת קניונים, מבני משרדים, רשתות מזון מהיר וכל מי שרוכש חשמל בצורה מרוכזת ומוכר אותו לצרכנים ("צובר"). לדברי דורון, "כל אחד יכול לעשות את זה, והוא לא צריך להיות אפילו חשמלאי".

בין המאמינים בחברה הוא יזם ההיי-טק ירון שיינמן, לשעבר מייסד חברת הסימולטורים לטייסים, BVR, המשקיע המרכזי בחברה ומשמש כיו"ר CES.

"אנחנו יכולים להוכיח שיש היגיון כלכלי לשימוש בלוחות של CES למכוניות חשמליות", אומר שיינמן. "בדקו את זה שתי חברות בישראל ובחו"ל שמצאו שניתן לחסוך עשרות אחוזים בתחום. מדובר בחיסכון בסכומים מאוד משמעותיים באמצעות שימוש בחוכמת הלוח שהחברה פיתחה".

גם משה גאון, בעלי גאון אחזקות ושותפו של שיינמן בקרן אקוה אגרו המשקיעה ב-CES מאמין בחברה שלדבריו "צפויה להפוך לגדולה בשוק העולמי".

CES הוקמה בתחילת העשור על ידי לופו ויטנר, מנהל הטכנולוגיה הראשי של החברה. CES גייסה כ-10 מיליון דולר ונמצאת עתה בסבב גיוס שני של 5-10 מיליון דולר המיועדים להמשך הפיתוח והשיווק, בעיקר בארה"ב.

בתחום הבתים החברה נמצאת בפיילוט עם חברת החשמל בהיקף של 100 דירות באזור נתניה. המכירה בישראל לצרכנים בודדים, דוגמת בעלי צימרים, נמצאת בראשיתה. בדרום אפריקה וברוסיה עברה CES את שלב הפיילוט ומוכרת את המערכת לבעלי עסקים. "אנחנו יודעים איך לתמוך גם בפרישה ניידת. לדוגמה, לאופרה של נבוקו במצדה נוכל להביא מערכת הטענה ניידת. אנשים יגיעו, יטעינו את הרכב במהלך המופע ויוכלו לצאת חזרה עם סוללה מלאה", הוסיף דורון.

"בניגוד לאלה שמדברים, למוצר שלנו יש יכולת מוכחת. החברה נמצאת בשלב של פריצת הדרך השיווקית. המערכת נמצאת בבדיקה אצל כמה גופים גדולים בעולם. היא פותחת אופציה לניהול החשמל אצל הצרכן על הסלולר או המחשב. הוא יכול לראות, לדוגמה, איזה מכשיר עובד, להפעיל אותו מרחוק ולמדוד אם הוא חורג מהגדרת היצרן. זו מערכת שחוסכת חשמל לצרכן בודד ופותרת את רוב בעיית הפסקות החשמל בבתים הנובעות מעומס", הוסיף גאון.

"השנה האחרונה נותנת אינדיקציות שיש הצדקה כלכלית מיידית בשימוש בטכנולוגיה שלנו בלי קשר לעתיד המכונית החשמלית", אומר שיינמן, שרואה גם בטווח הארוך פוטנציאל גדול בהתקשרות לחברות חשמל. "אנחנו משוכנעים שהפתרון יכול לשנות לחלוטין את הדרך שבה בונים אמצעי ייצור חדשים בחברות חשמל. היכולת שלנו לשלוט בשיא הביקוש היא פנומנלית", הוא מוסיף.

מבטר פלייס נמסר בתגובה: "החברה אינה מדווחת על מגעים שהיא מנהלת. בפיתוח הפתרון שלה שותפות ונבחנות חברות רבות בישראל ובעולם".
 

Comments