הצעת חוק: שיפור בתחבורה ציבורית בכל תוכנית בינוי לשכונה חדשה

פורסם: 14 בפבר׳ 2014, 11:10 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 14 בפבר׳ 2014, 11:11 ]

לפי ההצעה של חברי הכנסת תמר זנדברג ויריב לוין, אישורן של תוכניות בינוי והתחדשות עירונית תותנה בתסקיר, שיקיף את כל היבטי התנועה, שבילים ונתיבי להולכי רגל ורוכבי אופניים

מאת דניאל שמיל, 11/2/2014

בכל תוכנית המגדילה את צפיפות האוכלוסין, יוגש למוסדות התכנון תסקיר של היבטי התנועה והתחבורה הציבורית, כך מחייבת הצעת חוק חדשה שהגישו חברי הכנסת תמר זנדברג ויריב לוין. לפי ההצעה, אישורן של תוכניות בינוי והתחדשות עירונית תותנה בתסקיר, שיקיף את כל היבטי התנועה, שבילים ונתיבי להולכי רגל ורוכבי אופניים, כמו גם תחבורה ציבורית. ההצעה, שחוברה בידי ארגון "אדם, טבע ודין", הוצגה היום בדיון של השדולה לתחבורה ציבורית בכנסת, שיושבי הראש שלה הם הח"כים לוין וזנדברג.

בדיון, אמרה מתכננת מחוז ת"א במשרד הפנים, נעמי אנג'ל, כי במחוז יקומו 300 אלף יחידות דיור עד 2040. "במצב כזה יש תת ספיקה של מערכת התחבורה הציבורית והיא למעשה לא מספקת. שליש מתושבי המטרופולין יצטרכו להישאר בבית כי לא יוכלו לנוע" אמרה אנג'ל. שר התחבורה ישראל כ"ץ ציין כי " חזון300 אלף הדירות באזור המרכז, בעצם רק במחוז תל אביב - מעורר בי דאגה.  אני חייב לומר שנעשה את מיטב יכולתנו לדבר גם על יעדים אבל אין יכולת להתמודד עם עוד 300 אלף דירות במחוז ת"א".

יו"ר השדולה ח"כ לוין אמר כי "ישראל שכל כך מקפידה על תכנון ברמה גבוהה יחסית למה שמקובל במדינות בעולם, לא נמצאת שם בכלל בכל מה שנוגע לתחבורה ותחבורה ציבורית.  אין מודעות לנושא ואין גמישות, כי הבעיות הן לא רק כשמתכננים שכונה חדשה אלא גם מכך שנפתח קניון חדש שמשנה צרכי נסיעות של אנשים".

ח"כ זנדברג הוסיפה כי "אם נמשיך להתייחס לשני הנושאים הללו בנפרד- תחבורה ודיור, ואחר כך נחשוב איך מותחים קוים מחוברים ביניהם- התכנון לא יתקדם, מחירי הדירות לא ירדו והנגישות לתחבורה תחבורה לא תהיה מספיק טובה. בימים אלה ממש מתקדמות מספר תכניות ממשלתיות להתמודד עם מצוקת הדיור וביניהן תכנית הותמ"ל של קבינט הדיור. בלי התייחסות לתחבורה ציבורית ושאר פתרונות לתחליפי רכב פרטי כל ההצעות האלה לא ישיגו את מטרתן. הצעת חוק החדשה תספק התייחסות לשאלות הקריטיות כבר בשלב התכנון".

תמר זנדברג
תמר זנדברג
צילום: דין אהרוני

"הדיונים בותמל"ים ובוד"לים מייצגים מסגרות מאוד מיושנות כאילו ניתן לפתור את בעיות הדיור בלי לפתור את בעיית התחבורה" הוסיף ח"כ דב חנין "אנשים מחפשים פתרונות שיעזרו להם להגיע ממקום למקום ואותם חוקים נשמעים כמו חוקים שנכתבו במדינות שאין בהן מסגרות מתקדמות".

יעל דורי, נציגת ארגון אדם טבע ודין אמרה על הצעת החוק שחיבר הארגון כי "הצעת החוק היא למעשה הפעם הראשונה שאיזשהו חיוב ואלמנט של תחבורה ציבורית יוטמע בתכניות שונות.  עיקר הצעת החוק היא חיוב של בדיקה שכל פעם שמוסיפים תוספת אוכלוסיות בשכונות עם התחדשות עירונית".

שר התחבורה ישראל כ"ץ סיכם באומרו כי "אנחנו משיקים תכנית שתארוז את כל צרכי התחבורה יחד- ונפעל להסיר חסמים מלאכותיים שקיימים.  בדרך לקבלת אישורים לבניית שכונות, יש להכניס כתנאי את נושא התחבורה הציבורית שיחייב גם את כל הגורמים שיצטרכו לתקצב את הנושא.  המדינה מכירה באחריותה לתחבורה ציבורית ואם ערים לא מממשות את אותה אחריות- יש לאכוף זאת".

לכתבה בדהמרקר


Comments