עיריית תל אביב מזרזת הקמת מגדלי משרדים - לפני שינוי תקן החנייה

פורסם: 13 ביוני 2011, 0:32 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 13 ביוני 2011, 0:42 ]
תקן החנייה החדש, שאושר על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה, מצמצם באופן משמעותי את מספר מקומות החנייה שניתן להקים בערים
 
13/6/2011, מאת רנית נחום-הלוי
 
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב קיבלה באחרונה בקשות משני פרויקטי בנייה גדולים להיתרי בנייה להקמת חניונים בשטחם. בפרויקטים מקווים לקבל את ההיתרים לפני כניסתן לתוקף של תקנות בנייה חדשות, המצמצמות באופן ניכר את מספר מקומות החנייה המותרים להקמה במרכזי ערים.
 

תקן החנייה החדש מבוסס על הנחת קיומה של תחבורה ציבורית פעילה, כמו רכבת קלה, שיצמצם את מספר המכוניות בערים. התקן אושר במועצה הארצית לתכנון ובנייה, ושר הפנים אלי ישי חתם עליו באחרונה. הוא צפוי להיכנס לתוקף בקרוב, אך במשרד הפנים מסרבים לנקוב במועד המדויק.

בעוד שהתקן הישן קובע מפתח של מקום חנייה אחד לכל 40 מ"ר בנוי של שטח משרדים, לפי התקן החדש המפתח ייקבע לפי המרחק של בניין המשרדים מתחנת הסעת ההמונים הקרובה. כך, למשל, בבניין משרדים המרוחק 350 מ"ר מתחנת תחבורה ציבורית יוקצה מקום חנייה אחד לכל 250 מ"ר בנוי. בבניין המרוחק 650 מ"ר מתחנת תחבורה יוקצה מקום חנייה אחד לכל 150 מ"ר בנוי.

הוועדה המקומית דנה בשבועות האחרונים בשתי בקשות להקמת החניונים, שהוגשו מטעם חברות הרואות בתקן החדש פגיעה מהותית בפרויקטים שלהן. אחת הבקשות הוגשה על ידי האדריכל משה צור מטעם חברת תנובה ושירותי בריאות כללית, המחזיקות שתי חטיבות קרקע צמודות בדרך מנחם בגין בעיר. בבקשה צוין כי על הקרקע מתוכננים לקום ארבעה מגדלי משרדים בני 35-45 קומות, עם כ-3,600 מקומות חנייה.

בימים אלה נמצאת תנובה במשא ומתן מתקדם למכור את המגרש שלה לשותפות של שלוש חברות: פאנגאיה, קבוצת אלקטרה ויורוקום נדל"ן. קופת חולים כללית, שככל הידוע לא מנהלת משא ומתן למכירת המגרש שלה, בחרה גם היא לקדם את הבקשה לקבלת ההיתר.

בקשה נוספת התקבלה בוועדה מטעם חברת בסר שבשליטת נחשון קיוויתי, המתכננת להקים בפרויקט הארגז שבציר יגאל אלון שני מגדלים בהיקף של כ-80 אלף מ"ר. הבקשה, לבניית חמש קומות של חניון תת-קרקעי בפרויקט, הוגשה באמצעות המשרד ברעלי לויצקי כסיף אדריכלים.

בקשתה של בסר זכתה לתמיכה מצד מהנדס העיר תל אביב, חזי ברקוביץ', שכתב לחברי הוועדה כי חשוב לאשר התוכנית במתכונת החנייה הישנה. "מדובר בהקמת מרתפים עבור הפרויקט הגדול ביותר המקודם בימים אלה במטרופולין", כתב. "הפרויקט שווק במלואו לפי תקן החנייה התקף, לפני אישור תקן החנייה החדש. יזם הפרויקט הקדים ושילם את הנדרש לעירייה, כבעלים של 25% מהשטח, 100 מיליון שקל על סמך התכנון. בהתאם לכך אנו מעוניינים לאשר את הבנייה".

 
צילום: TheMarker

האדריכל ומתכנן הערים, משה צור, מתנגד להחלת התקן החדש על תוכניות בנייה קיימות ובמציאות התחבורתית הקיימת. "התקנים החדשים אינם הוגנים מכיוון שהם מתייחסים למצב כאילו קיימת רכבת קלה, בעוד שכיום אין לא רכבת קלה ולא רכבת כבדה. משמעות ההנחיות היא שבעקבותיהן פרויקטים לא יוכלו לתפקד או שלא יוקמו כלל. זה אסון נוראי ושערורייה, ולכן חברות נדל"ן שוקלות להאיץ כיום הוצאה של היתרי חפירה להקמת חניונים לפני שהתקנים ייכנסו לתוקף".

לדברי חברת הוועדה המקומית וסגנית ראש העיר תל אביב, מיטל להבי, הוועדה המקומית לא רואה בעיה בהאצת תוכניות להקמת חניונים בפרויקטים שייעודם משרדים: "הגישה היא לדחוף במהירות פרויקטים שיש בהם מקומות חנייה בתקן גבוה באזורי מרכז עירוני ראשי שאין לגביהם ויכוח. אני רואה בנושא יצירת הוודאות התכנונית פרמטר חשוב מאוד לקידום תוכניות שכבר אושרו ונמצאות במגירה ובביצוע. בכוונת הוועדה להמשיך ולקדם תוכניות אלה במסגרת הזמן שהוקצה לתקנה להיכנס לתוקף".

לכתבה בדהמרקר


כתבות קשורות:

אלי ישי מצמצם דרמטית את תקני החניה במרכזי הערים

תקן החניה לאופניים אושר במועצה הארצית לתכנון ובניה

מנכ"ל עיריית ת"א: חניה אחת לכל דירה, ולאזרח התל אביבי התנועה תהיה ברגל ובאופניים 

Comments