האם מי השפכים של גוש דן ייצרו חשמל נקי?

פורסם: 10 במרץ 2010, 7:35 על ידי: Sustainability Org

השפד"ן בוחן אפשרות להשתמש בבוצה על מנת להפיק חשמל בתחנות הכוח של חברת החשמל - שכבר מגלה עניין בהשתתפות בפרויקט. למרות ההצעה, בשפד"ן נוטים לדבוק בתוכנית להפיכת הבוצה לדשן חקלאי

הדר חורש | 2/3/2010 8:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חברת השפד"ן, העוסקת בטיהור השפכים של גוש דן, בוחנת הצעה להפיק דלק לתחנות כוח ממי השפכים שלה. את ההצעה הגיש יורם מלחי, יו"ר חברת דן-וירו מקבוצת GES, במסגרת מכרז שעורך איגוד ערים גוש דן, בעלי השפד"ן, לטיפול בבוצה שמייצר מפעל השפכים.
בוצה חשמלית? בינתיים הביוב זורם
בוצה חשמלית? בינתיים הביוב זורם צילום: ברקאי וולפסון


לדברי מלחי, החומר המופק, בתוספת 5% - 10% של פחם, יכול להפוך לחומר בערה נקי יותר מהפחם המשמש את תחנות הכוח. חברת החשמל גילתה עניין ברכישתו, למרות שהערך האנרגטי שלו נמוך במחצית מהערך האנרגטי (כמות האנרגיה שניתן להפיק משריפת טון - ה.ח) של הפחם.

אם תסכים חברת החשמל לרכוש את החומר, יפחת המחיר שישלם מכון הטיהור על הטיפול בחומר המזהם. מאיגוד ערים גוש דן נמסר: "ההצעה הוצגה בפני האיגוד והיא תיבחן לעומק, אם יתברר שחברת החשמל מוכנה להשתמש בדלק המוצע".


גם בשנה הבאה לא תופסק הזרמת השפכים

הבוצה הוא חומר עתיר זיהום שנותר במפעל השפכים לאחר הפקת מי קולחין המשמשים לחקלאות. מדי שנה מייצר המפעל כרבע מיליון טון בוצה, המוזרמים לים התיכון. הבוצה נשפכת לים באמצעות צינור ארוך המרחיק את החומר מהחוף, אולם היא גורמת לזיהום מי הים וקרקע הים.

בעבר התחייב השפד"ן להפסיק את ההזרמה עד שנת 2008 ולמצוא פתרון אחר לטיפול בחומרים המזהמים. אולם המפעל לא עמד בהתחייבויות, ותאריך היעד נדחה לשנת 2011. כעת נראה כי גם בשנה הבאה לא תופסק הזרמת השפכים, מאחר שמיזם הטיפול בבוצה על היבשה לא יושלם לפני שנת 2013.

לאחרונה החל מכון הטיהור לגבש פתרון של הפיכת הבוצה לקומפוסט, חומר דישון חקלאי. מרבית הבוצה תטופל בטכנולוגיית עיכול - מיקרואורגניזמים המעכלים את החומרים המזהמים שבבוצה. שיטת העיכול נבחרה כשיטת הטיפול העיקרית בשפכים, ואיגוד הערים מתכוון לפרסם בקרוב מכרזים לקבלנים שיוציאו את הטיהור לפועל.

אחת הבעיות שהתגלו בתהליך היא פליטת גז מימן, שהוא גז מזהם הנמנה עם רשימת גזי החממה. דן-וירו, שאמורה לטפל ב-15% מהשפכים , משתמשת בתהליך כימי שיוצר חומר בלתי מזהם, אשר ישמש גם כחומר מדשן בחקלאות. השימוש בחומרים מטוהרים כמו דשן חקלאי נחשב בעייתי, מאחר שהביקוש לחומרים אלה כמדשנים נמוך - ויש החושדים כי הם עדיין מזהמים.

באמצע החודש שעבר הודיע משרד הבריאות כי לא יאשר את השימוש בחומר המיוצר בתהליך שמציעה דן-וירו, כיוון שהחברה משתמשת באפר פחם, אשר נחשב לחומר מזהם.

מהחברה מסרו בתגובה: "המוצר נבדק במדינות רבות בעולם ונמצא בלתי מזהם".

במשרד הבריאות אומרים בתגובה כי ימשיכו להתנגד, "עד שייבדקו לעומק ההשלכות הבריאותיות של השימוש בחומר לצורכי דישון".

Comments