בשל זיהומים: שני שליש מקידוחי המים במחוז ת"א נסגרו ב-30 השנים האחרונות

פורסם: 19 בינו׳ 2012, 12:57 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 19 בינו׳ 2012, 12:57 ]

ב-1980 היו במחוז תל אביב 166 קידוחים שסיפקו כמות משמעותית ממי השתייה של תושבי הערים הכלולות בו. אולם היום לא פועלים 96 מקידוחים אלה, משום שברובם המכריע התגלו רמות זיהום החורגות מהתקן

מאת צפריר רינת, 18/1/2012
 
קרוב לשני שלישים מקידוחי מי השתייה במחוז תל אביב נפסלו לשימוש בגלל זיהום לאורך 30 השנים האחרונות, וחלק ניכר מהם עדיין לא שוקם והוחזר לפעילות. כך עולה מנתונים של משרד הבריאות ורשות המים המסכמים את מצב קידוחי מי השתייה במחוז מ-1980 ועד סוף שנת 2011.

ב-1980 היו במחוז תל אביב 166 קידוחים שסיפקו כמות משמעותית ממי השתייה של תושבי הערים הכלולות בו. אולם היום לא פועלים 96 מקידוחים אלה, משום שברובם המכריע התגלו רמות זיהום החורגות מהתקן. מקור המים הטבעיים של המחוז הוא אקוויפר החוף, אחד משני מקורות מי התהום החשובים בישראל.

מקור הזיהומים הוא בפעילות תעשייתית, ובכלל זה פעילות של התעשייה הצבאית, וכן שימוש בדשנים חקלאיים, חומרי הדברה ודליפה לקרקע של שפכים מזוהמים. מקור זיהום נוסף הוא המלחת מי השתייה כתוצאה מחדירת מי ים. על פי נתוני משרד הבריאות ורשות המים, 32 קידוחים נפסלו לשתייה כתוצאה מריכוז גבוה של תרכובות על בסיס חנקן שמקורן בדשנים חקלאיים, ובחלקם התגלו גם מתכות רעילות. נוסף על כך, נפסלו שמונה קידוחים אחרים כתוצאה מריכוזי מתכות רעילות.

עוד כתבות בנושא

עשרה קידוחים נפסלו לשימוש כתוצאה מזיהום של פרכלורט - חומר ששימש דלק טילים בתעשייה הצבאית ודלף בעבר בכמויות גדולות ממפעלי תע"ש ברמת השרון. כך למשל, בשנה שעברה נפסלה לשימוש באר מי שתייה בצהלה, לאחר שזיהום של פרכלורט מרמת השרון התפשט לאזור. במקרה של רמת השרון הופסק לחלוטין השימוש במי תהום בעקבות הזיהום, וכיום העיר מקבלת מים ממערכת המוביל הארצי.

רשות המים ממשיכה לגלות בשנים האחרונות מוקדי זיהום נוספים ועד עתה אותרו חמישה מוקדים גדולים, שמתוכם שלושה באזור תל אביב ורמת השרון, שם נמצאים מפעלים של תע"ש. ההערכה היא שנפח המים שזוהם ברמת השרון מגיע ל-600 מיליון מטרים מעוקבים. כדי שהזיהום לא יתפשט ויסכן מי תהום נוספים, יהיה צורך לשאוב ולטהר את המים במשך 20 שנה בעלות מוערכת של חצי מיליארד שקלים.

באזור התעשייה של חולון התגלה בשנים האחרונות כתם זיהום בנפח של 124 מיליון מטרים מעוקבים המשתרע על שטח של 2.8 קילומטרים רבועים. באזור נסגרו שבעה קידוחים שזוהמו. בשנה שעברה בדקה רשות המים שבעה אתרים חדשים באזור בני ברק, תל אביב ורמת גן ומצאה עוד שני אתרים מזוהמים.

לרשות המים יש תוכניות מתקדמות לשיקום הזיהום, אולם במרבית המקרים עדיין אין שיקום בפועל. למשל באתרים שבהם היו בעבר מפעלי תע"ש באזור ת"א גובשו תוכניות שעלותן מסתכמת בקרוב ל-200 מיליוני שקלים, והן כוללות בין היתר הזרקת חומרים מעודדי פירוק מזהמים אל תוך האקוויפר, אך הן עדיין לא בשלב ביצוע. עם זאת, בוצע שיקום מי תהום ב-20 תחנות דלק שבסמוך להן נמצא זיהום. במתחם שבו התגלה זיהום ברחוב יגאל אלון בתל אביב הוזרקו לאקוויפר חומרים מועדדי פירוק. על פי רשות המים, הדבר הביא לירידה משמעותית בריכוז החומרים המזהמים במי התהום מתחת למבנה הנמצא באזור.

לכתבה בהארץ

 
Comments