מועד פרסום: 1/10/2009
תושבי בירת דרום אוסטרליה נאלצים לוותר על שתיית מים מהברז הביתי . שאיבת יתר ממי נהר המאריי, הגידול באוכלוסייה והתחממות כדור הארץ הביאו לשחיקת מקורות המים של העיר. החל מהשבוע מחולקים לתושבים בקבוקי מים הן לשתייה והן לרחצה.
אדלאייד, בירת דרום אוסטרליה והעיר החמישית בגודלה ביבשת (מעל 1.3 מיליון תושבים), היא הקורבן האחרון ואחד הגדולים ביותר עד כה של המחסור הגלובלי הגדל והולך במים.
הנהר הגדול ביותר באוסטרליה, הנהר מאריי, שהזין אותה התכווץ וזרימת המים בו הואטה בו באופן משמעותי. יש שמתארים אותו עתה כ"ערוץ מים דקיק ועלוב". אבל זו אינה הבעיה היחידה במקום: המים נעשו מלוחים ובשיעור גבוה עד כדי סיכון בריאותי. תושבי אדלאייד נאלצים החל מהשבוע להשתמש במים שהם רוכשים בבקבוקים, ולא רק לשתיה, אלא גם לרחצה. מצב בלתי נתפס כשמדובר באחת המדינות המפותחות ביותר בעולם.
אוסטרליה סובלת כבר עשר שנים מבצורת חמורה, כפי שלא ידעה למעלה ממאה שנה. נוכח המחסור במים הוטלו בלא מעט ערים ביבשת מגבלות שימוש חמורות ביותר. בעיר אדלאייד משבר המים, חמור במיוחד. הוא נובע הן משאיבת-יתר ממי הנהר ומאגם יום (Lake Hume) שהוא חלק מהמערכת של אגן מאריי-דרלינג המקומי, אבל גם בגלל בצורת מתמשכת, פעילות מוגברת של תעשיית החקלאות באזור, גידול האוכלוסייה והתחממות כדור הארץ. באזור אדלאייד יש חוות חקלאיות רבות במיוחד לגידול כותנה ואורז והן זוללות 83% מכמות המים שמספק אגן הנהר מאריי ומערכות האגמים הקטנים שלו.
שיעור המליחות של מי הנהר הוגדר כמסוכן על-ידי ארגון הבריאות העולמי. המליחות עלתה בשנים האחרונות מ-800 יחידות EC שהיא רמת-התקרה לשימוש בטוח במים לשתיה לכדי 1,200 ועל-פי הערכות של הרשויות המקומיות היא בדרך ל-1400 יחידות EC.
ההיערכות למצב החירום עקב המחסור במים נכנסה להילוך מואץ. החלה אספקת בבקבוקים לבתי חולים, מרפאות, מוסדות לטיפול בקשישים ולסופרמרקטים בעיר וב-11 עיירות שסביבה. הקיץ מתחיל בקרוב באוסטרליה והחשש ממחסור במים שם רק גובר. אמנם מערכת הסכרים באזור אדלאייד אפשרה אגירת מי גשמים, אבל אלו יספיקו רק לשנה אחת.
גם בייג'ינג, מקסיקו סיטי וקטמנדו בסכנה
וזה עוד לא הכול: גם בסין מדווחים על ירידה של שישה אחוזים בכמויות הגשם השנתיות הממוצעות (לעומת השנים 1956-1979) במיוחד בחלקה הצפוני. הסינים מודאגים מאחר שבחמש השנים הקרובות על-פי חישוביהם יהיה צורך לייעל ב-30% את ניהול משק המים הארצי. המהלך יכלול בקרה הדוקה על הצריכה, פיקוח הדוק על מי התהום. 66% מערי סין צפויות למחסור במים והבצורת שמדינה זאת חווה בשנים האחרונות השפיעה לרעה על שטחי-החקלאות בקצב הגדל ב-15 מיליון קמ"ר מדי שנה. דוח של מומחי סביבה מטעם או"ם סימן את חמש הערים שמצויות כיום תחת לחץ גובר והולך של בעיית המחסור במים. בייג'ינג שמערכת תשתיות המים שלה יחייבו השקעה של 3.5 מיליארד דולר בחמש השנים הבאות כדי שתוכל לספק את המינימום הדרוש לאוכלוסיה שתגיע עד 2015 ל-17 מיליון תושבים.
ברשימת האו"ם מופיעה גם ניירובי שבה הוטלו באחרונה מכסות מים עקב בצורת חמורה מאד וגם מקסיקו סיטי (19 מיליון תושבים) שחוותה עתה את השנה היבשה ביותר בתולדותיה. המחסור במים במסיקו שם חייב את הממשלה בצעדים דרסטיים במיוחד כולל קנסות שמגיעים עד ל-1,200 דולר על שטיפת מכונית או התזת מים על המדרכה בקרבת הבית. בעיר הוצבו שלטים המזהירים מפני מחסור במים כבר באביב הקרוב, התושבים נדרשו להפעיל חסכמים, להמעיט בהדחת אסלות, לצמצם בזמן המקלחת וגם נאסרה השקיית דשאים בשעות היום.
העיר הרביעית, עזה, הנושקת לישראל ועלולה בתוך עשר שנים להיות עיר יבשה. מליחות המים בה גבוהה מאד. רק חמישה עד עשרה אחוזים ממי התהום ראויים לשתיה. עד שנת 2025 אוכלוסייתה צפויה לגדול לשלושה מיליון ומחסור במים מאיים עליהם כבר עתה. וגם קטמנדו, בירת נפאל, סובלת ממחסור במים עקב ירידה דרסטית במשקעים. החורפים האחרונים היו יבשים במיוחד. חברת המים העירונית מסוגלת עתה לספק רק 160 מיליון ליטר ביום, בעוד שהדרישה המינימאלית לקיום חיים סבירים שם היא ל-200 מיליון ליטר. בעלי בתים רבים קודחים לעצמם בארות כדי לשאוב ממי תהום ומפעילים משאבות חשמליות. אבל מפלס המים יורד ב-2.5 מטר, בשנה. לכתבה ב-nrg |